Επιστολή έστειλε η ομοσπονδία μας  στον Εισαγγελέα Εφετών Αγρινίου όπου αιτήθηκε την  άσκηση έφεσης στην υπόθεση αναίτιου πυροβολισμού σε παιδική χαρά του Αγρινίου που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός κουταβιού μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών.

η επιστολή

Στις 07/09/2016 εκδικάστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου υπόθεση θανάτωσης ζώου συντροφιάς και δη σκύλου και εκδόθηκε η υπ αριθ. 1068/2016 απόφαση.
Κατά την ακροαματική διαδικασία ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε, ότι κινδύνεψε το παιδί του και γι αυτό πυροβόλησε και σκότωσε το μικρόσωμο 6 μηνών κουτάβι.

Θα σας παρακαλούσαμε να λάβετε υπόψη Σας στην αποδοχή ή όχι του αιτήματός μας τα παρακάτω πραγματικά περιστατικά.

Α. Το θανατωθέν ζώο ήταν μικρόσωμο και κουτάβι περίπου 6 μηνών και δεν θα μπορούσε να προκαλέσει κακό λόγω του μεγέθους του και της ηλικίας του.

Β.  Το παιδί του κατηγορούμενου είναι περίπου 5 χρονών, όχι τόσο μικρό, ώστε να κινδυνέψει από ένα τόσο μικρό ζώο και σε κάθε περίπτωση η απώθηση του κουταβιού θα μπορούσε να γίνει με τρόπους ανώδυνους και όχι με τον πυροβολισμό του.

Γ.  Το νεκρό σκυλί σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που το φρόντιζαν ως αδέσποτο ήταν απόλυτα φιλικό και άκακο.

Δ.  Σύμφωνα με την μαρτυρία ενός άλλου μικρού κοριτσιού, που έπαιζε και αυτό στην παιδική χαρά, η οποία πιθανόν λόγω της ηλικίας του δεν ελήφθη υπόψη αλλά είναι καθοριστικής σημασίας, έσπευσε να προστατέψει το κουτάβι από την μανία του δράστη και αυτό συνηγορεί στους ισχυρισμούς μας, ότι το μικρόσωμο κουτάβι ήταν ακίνδυνο και φιλικό, αλλά και κατά την δήλωση του κοριτσιού κινδύνεψε το ίδιο από τους πυροβολισμούς του αεροβόλου όπλου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες σωματικές βλάβες σε άνθρωπο.

Ε.  Είναι απορίας άξιο πως κάποιος γονιός μεταβαίνει σε παιδική χαρά οπλοφορώντας γεγονός που κατά την γνώμη μας καταδεικνύει τα βίαιο του χαρακτήρα του.

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Η αυτοδικία κατά ενός ακίνδυνου και ανυπεράσπιστου πλάσματος, η οποία μάλιστα επιφέρει τον θάνατό του λαμβανομένων υπόψη και των ανωτέρω ισχυρισμών μας θεωρούμε, ότι δεν θα έπρεπε να επιδοκιμαστεί εμμέσως από το σεβαστό δικαστήριο με την αθώωση του δράστη.

Θα αποτελούσε δε και ένα γενικότερο κοινωνικό μήνυμα κατά της κακοποίησης των ζώων, στο βαθμό μάλιστα που το 5χρονο παιδί ουδόλως κινδύνεψε, σε μια κοινωνία που η κακοποίηση των ζώων έχει λάβει στοιχεία παθογένειας και καταδικάζεται από την Πολιτεία αλλά και από τις ανώτατες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές της χώρας.

Με σεβασμό

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία