H Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ανακοινώνει την έναρξη μιας νέας σελίδας στην δράση της πάνω στο μεγάλο θέμα των πειραματόζωων. Σε πρώτη φάση θα ασχοληθούμε με την ενημέρωση του κόσμου για τα όσα συμβαίνουν σε επιστημονική αλλά και ηθική βάση στα εργαστήρια όπου χρησιμοποιουνται ζώα για πειραματισμό.

Επιστημονική συνεργάτη σε αυτή την προσπάθεια έχουμε την Δρ. Μαρία Ηλιού, βιολόγο. με ειδίκευση στην μοριακή/κυτταρική βιολογία του καρκίνου, διδάκτωρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην μεταδιδακτορική ερευνήτρια της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ της Μασαχουσέτης και νυν επιστήμονα σε εταιρεία Βιοτεχνολογίας με αντίκείμενο την ανοσο-ογκολογία που εδράζεί στο Cambrίdge της Μασαχουσέτης.
Παραθέτουμε το πρώτο άρθρο της Δρ. Ηλιού:

Πειραματόζωα

Προθεσή μας σε βάθος χρόνου εiναι να δημιουργηθεί, σε καθαρά επιστημονική βάση, μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην χώρα μας απο επιστήμονες που θα μελετήσουν το νομικό, επιστημονικό και ηθικό πλαίσιο χρήσης των πειραματοζώων στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο μας την παρέμβαση, μέσα στα πλαισια των δυνατοτήτων μας και πάντα σε συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες του είδους εντός κατ αρχήν αλλά και εκτός Ελλάδας, στο «πειραματοζωικό γίγνεσθαι» στην Ελλάδα .

H ανθρωποκεντρική αντίληψη ότι τα ζώα υπάρχουν για να τα χρησιμοποιεί ο άνθρωπος όπως νομίζει δεν θα μπορούσε να μην έχει εφαρμογή στην βιομηχανία, την επιστήμη και την έρευνα. Εκατομμύρια πειραματόζωα χρησιμοποιούνται σε εργαστήρια παγκοσμίως. Από πού προέρχονται αυτά τα ζώα; Ποιά η νομοθεσία και κατα πόσο τηρείται πίσω απο τις κλειστές πόρτες; Ποιές ειναι σήμερα οι εναλλακτικές μέθοδοι έρευνας και σε ποιό βαθμό μπορούν να αντικασταστήσουν τις παραδοσιακές μεθόδους έρευνας που στηρίζονται στα πειραματόζωα? Ποιά ειναι η διάθεση της επίστήμονικής κοινότητας καί της βιομηχανίας να στραφεί στις εναλλακτικές μεθόδους έρευνας; Τέλος, τι έχουν πετύχει τα κινήματα για τα δικαιώματα των ζώων και πώς μπορούμε όλοι εμεις να ζητήσουμε την συνεχή μείωση έως και την κατάργηση του πειραματισμού σε ζώα, εστιάζοντας στις εναλλακτικές λύσεις.

Αυτά ειναι κάποια από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον γύρω από το τεράστιο θέμα των πειραματόζωων και ελπίζουμε στο ενδιαφέρον, την κινητοποίηση και την στήριξη σας.

                                  Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία