Ανοιχτή Επιστολή έστειλε η ΠΦΠΟ την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Γ. Σταθάκη καθώς και στα Μ.Μ.Ε με θέμα την άγρια δολοφονία φώκιας. Οι φωτογραφίες αποτελούν υλικό του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”

Η χρονιά που διανύουμε φτάνει στο τέλος αλλα δυστυχώς τα νέα που αφορούν τα ζώα είναι καθημερινά όλο και πιο ζοφερά.

Μετά από τη θανάτωση πρόσφατα ενός ρινοδέλφινου, τη θανάτωση αλόγων, ελαφιών, χελωνών, άλλο ένα περιστατικό, η βίαιη θανάτωση μίας φώκιας, ήρθε να μας θυμίσει πόσο βάρβαρος είναι ο άνθρωπος, πόσο ανατριχιαστικά νοσηρά ένστικτα έχει και πόσο αναποτελεσματικά είναι τα μέτρα που εφαρμόζονται ως τώρα.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, που εξέδωσε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, «λίγες εβδομάδες μετά τον εντοπισμό θανατωμένου ρινοδέλφινου με εμφανή σημάδια κακοποίησης, ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” κατέγραψαν ακόμα μία βίαιη θανάτωση θαλάσσιου θηλαστικού. Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες εντοπίστηκε ΝΑ της Σάμου μία νεαρή αρσενική μεσογειακή φώκια με διακριτά στοιχεία ηθελημένης θανάτωσης. Με βάση τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, εκτιμούμε ότι η δολοφονία της φώκιας έγινε σε νοτιότερη περιοχή του Αιγαίου και με τα θαλάσσια ρεύματα εκβράστηκε τελικά στις νότιες ακτές τις Σάμου. Η νεαρή φώκια ηλικίας μικρότερης από ενός έτους, βρέθηκε με ένα μεγάλο ανοιχτό τραύμα στη ράχη που είχε προκληθεί από αιχμηρό αντικείμενο (μαχαίρι), ενώ παρατηρήθηκε και έντονο σημάδι λευκής μπογιάς, το οποίο αποτελεί ένδειξη πιθανής εμπλοκής με σκάφος».

Το ζώο αυτό είναι ένα από τα δυστυχώς πάρα πολλά θύματα στην περιοχή εκείνη ενώ σχεδόν όλα φέρουν σημάδια ειδεχθούς κακοποίησης από τον ανθρώπινο παράγοντα.

άνοιγμα από μαχαιριά ή από κάποιο άλλο αιχμηρό αντικείμενο (έπειτα από μέρες)

Μήπως ήρθε η στιγμή να αξιολογήσουμε και να κρίνουμε πιο αυστηρά την (αν)αποτελεσματικότητα των αρχών τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και της καταστολής;

Τι έχουν κάνει οι λιμενικές αρχές πέρα από το να εκδίδουν δελτία συμβάντων; Γιατί θα πρέπει η επιβίωση απειλούμενων ειδών να εξαρτάται αποκλειστικά από εθελοντές και περιβαλλοντικούς οργανισμούς;

Καλούμε και πάλι τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές να παρέμβουν πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά τον δε Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καλέσει ευρεία σύσκεψη των εμπλεκομένων αρχών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της Ομοσπονδίας μας, ώστε να συζητηθούν και ληφθούν μέτρα, που θα κατατείνουν τόσο στην σύλληψη των δραστών όσο και στην πρόληψη της προστασίας της θαλάσσιας ζωής.

Ο πλανήτης δεν μας ανήκει.
Τον συγκατοικούμε μαζί με άλλα έμβια.

Η προστασία ανυπεράσπιστων πλασμάτων απέναντι σε βίαιους κι αδίστακτους ανθρώπους αλλά και συντεχνίες απαιτεί έργα, σχεδιασμό που να ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα της κατάστασης και αποφασιστικότητα εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία