Μια ακόμη χρονιά έφτασε στο τέλος της..

Μια χρονιά κατά την οποία δεχτήκαμε περισσότερες από 900 κλήσεις για διασώσεις,απεγκλωβισμούς,τραυματισμούς,κακοποιήσεις και εγκαταλείψεις -τόσο νεογέννητων όσο και ενήλικων ζώων συντροφιάς.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλον τον πλανήτη σε όλα τα επίπεδα.Παρόλα αυτά συνεχίσαμε τον αγώνα μας σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες υλοποιώντας μια σειρά δράσεων για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των ζώων.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων “Η Προστασία των Ζώων” ,  με Πρόεδρο την Έφη Τσεκμέζογλου, ιδρυτικό μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) με Πρόεδρο την Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη  και δραστήριο μέλος του συλλόγου μας, συμμετείχε και φέτος  ενεργά με μέλη και εθελοντές του στις παρακάτω δράσεις που έγιναν με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας.   

.

1.Στους 3 μεγαλύτερους δήμους του νομού Χανίων, Αποκόρωνα, Χανίων και Πλατανιά, μετά από σκληρή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή ξεκίνησαν, συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και το 2017, προγράμματα δωρεάν στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα των παραπάνω Δήμων από εθελοντές Ευρωπαίους κτηνιάτρους, οι οποίοι συνεργάζονται με την Ομοσπονδία.

Μέχρι στιγμής έχουν στειρωθεί περίπου 800 αδέσποτοι σκύλοι και γάτες και στους τρεις Δήμους χωρίς καμία οικονομική τους επιβάρυνση.

2.Υλοποιήθηκε πρόγραμμα στειρώσεων δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς στους ιδιώτες κτηνιάτρους της πόλης, με την χρηματοδότηση φιλόζωων από το εξωτερικό. Το κριτήριο ένταξης στο πρόγραμμα ήταν το χαμηλό εισόδημα των κηδεμόνων και στειρώθηκαν πάνω από 130 σκύλοι συντροφιάς οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Οι 100 από αυτούς σημάνθηκαν και καταγράφηκαν με την χρηματοδότηση φιλόζωων από την Ελλάδα, ενώ στα υπόλοιπα το κόστος της σήμανσης επιβαρύνθηκε ο κηδεμόνας.

3.Και επειδή η Παιδεία δημιουργεί τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον,πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά μαθήματα μέσω του εγκεκριμένου για το 2016  από το Υπουργείο Παιδείας προγράμματος Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου σε όλα σχεδόν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία των Δήμων , Αποκόρωνα ,Πλατανιά και Κισσάμου με πάνω από 4000 μαθητές να έχουν ενημερωθεί γύρω από τα δικαιώματα των ζώων και την συνύπαρξή μας με αυτά.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα της Ομοσπονδίας Άνθρωποι και Ζώα, Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη σε μέλη και εθελοντές του φιλοζωικού συλλόγου μας και σε 25 περίπου δασκάλους  της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

4.Πραγματοποιήθηκε στα Χανιά Ημερίδα με τις Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές με την μαζική συμμετοχή των αξιωματικών των αστυνομικών τμημάτων του νομού Χανίων, αλλά και τοπικών παραγόντων, βουλευτών και απλού κόσμου.

5.Συναντήσεις με την Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης και την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων για ποικίλα θέματα των ζώων .

6.Πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη φορέων για τα θέματα των αδέσποτων στην Εισαγγελία Χανίων, για την ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

7.Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και έγινε ταυτόχρονα  ενημέρωση του κόσμου από μικτά κλιμάκια του Δήμου Χανίων, της Αστυνομίας και μελών του συλλόγου μας  για την σήμανση και καταγραφή του κατοικιδίου μας ενώ στα τοπικά κανάλια προβλήθηκε σχετικό ενημερωτικό σποτ της Ομοσπονδίας και της ΕΛ.ΑΣ

8.Έγιναν πολλαπλές συναντήσεις με την Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης και την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων για ποικίλα θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων, κατοικιδίων, παραγωγικών και άγριων.

9.Καθ’ όλη τη χρονιά  προβάλλονταν ενημερωτικά σποτ στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και στα μέσα εθνικής εμβέλειας κατόπιν σχετικής έγκρισης από το ΕΣΡ, τόσο του Συλλόγου όσο και της Ομοσπονδίας γύρω από ποικίλα θέματα που μας απασχολούν καθημερινά, όπως η στείρωση των κατοικίδιων ζώων, η εξάλειψη του φαινομένου των βαρελόσκυλων, της εγκατάλειψης κλπ.

10.Πραγματοποιήθηκαν περιοδείες με τη συμβολή κλιμακίου της ΕΛ.ΑΣ. στον ορεινό όγκο του Αποκόρωνα και του Ανατολικού Σελίνου για βαρελόσκυλα , συμβουλές στους ιδιοκτήτες και παροχή βοήθειας στα ζώα.

11.Μετά από επίπονη προσπάθεια και συνεχή πίεση, οι Δήμοι Χανίων και Πλατανιά υπέγραψαν συμβάσεις με ιδιώτες κτηνιάτρους για την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων ζώων, αλλά και για τον εμβολιασμό, σήμανση και αποπαρασίτωσή τους.

12.Η Ομοσπονδία και ο Σύλλογος συμμετείχε και εξακολουθεί να συμμετέχει στις 5μελείς επιτροπές των Δήμων Χανίων, Αποκόρωνα, Πλατανιά και Κισσάμου, για την υλοποίηση και παρακολούθηση των δράσεων για τα αδέσποτα ζώα.

13.Και οι δυο φορείς ασκήσαμε και ασκούμε συνεχή πίεση για την έναρξη λειτουργίας του δημοτικού κτηνιατρείου Χανίων.

.

14.Συμμετείχαμε στα Χελιδονίσματα , μια πρωτότυπη εκδήλωση Ομοσπονδίας, Συλλόγου και Κ.Π.Ε. Βάμου στους Άγιους Απόστολους.

15.Υπήρχαν συνεχείς παρεμβάσεις μας στα δελτία ειδήσεων των κρητικών καναλιών και στα τοπικά ραδιόφωνα.

16.Συνεχής αρθρογραφία στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

17.Συνεντεύξεις τύπου στα τοπικά ΜΜΕ για θέματα των ζώων.

18.Συνάντηση της Ομοσπονδίας με την παρουσία του Συλλόγου  στα Χανιά με τον τότε Υπουργό Επικρατείας κ.Τέρενς Κουίκ  με δική του πρωτοβουλία για τα προβλήματα της Κρήτης.

19.Η Ομοσπονδία και ο Σύλλογός μας υποστήριξε την απόφαση του Δήμου Αποκόρωνα να αναλάβει την σίτιση και φροντίδα των αδέσποτων του καταφυγίου στην Κάινα με απώτερο στόχο την υιοθεσία των ζώων και την παύση λειτουργίας του χώρου αυτού ως καταφυγίου.

20.Συμμετοχή του συλλόγου μας στον Παγκρήτιο σχολικό διαγωνισμό της Ομοσπονδίας μας “Καλοκαιρινές εμπειρίες με ζώα”

Ταυτόχρονα ο σύλλογος υλοποίησε μια σειρά πολυεπίπεδων δράσεων με τους εθελοντές –μέλη μας αλλά και την πολύτιμη αρωγή  φιλόζωων που ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις μας για βοήθεια-άλλοτε οικονομική, άλλοτε με την προσφορά φιλοξενίας -ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερα ζώα.

1.Κατατέθηκαν 53 καταγγελίες για ενεργητική και παθητική κακοποίηση ζώων, παράβαση συνθηκών ευζωίας κλπ, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν επώνυμες, αποδεικνύοντας ότι πλέον η φιλοζωία δεν είναι ταμπού και ότι οι πολίτες έχουν πεισθεί ότι πρέπει να αναφέρουν τα κακώς κείμενα στις αρμόδιες αρχές, για να βελτιωθεί η κατάσταση. Για πέντε περιπτώσεις από αυτές κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Ταυτόχρονα ασχοληθήκαμε με 67 καταγγελίες για κακοποιήσεις δεσποζόμενων ζώων από τους κηδεμόνες, που δεν έφτασαν στα δικαστήρια,αφού οι κηδεμόνες πείστηκαν να αλλάξουν τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Έγιναν 23  απεγκλωβισμοί και διασώσεις ζώων συντροφιάς – πολλές δε από αυτές  με  τη συνδρομή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και άλλων φορέων.

Το 2016 κληθήκαμε να καταθέσουμε σε 40 ποινικές δίκες  για κακοποιήσεις ζώων  στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων ,ως μάρτυρες κατηγορίας σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων  , σε 25 απο αυτές παραστάθηκε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και τότε Πρόεδρος του Συλλόγου μας και σε 15 η νυν Πρόεδρος του Συλλόγου.

2.Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκαν μεμονωμένες εκπαιδευτικές δράσεις από μέλη του συλλόγου μας σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της πόλης.

3.Θετική εκπαιδεύτρια -μέλος μας ,επισκέφτηκε πολλές οικογένειες που υιοθέτησαν αδέσποτα και πρόσφερε δωρεάν μαθήματα θετικής εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης των ζώων.

4.Καθημερινά σιτίζουμε συστηματικά περίπου 130 αδέσποτα ζώα σε διάφορες περιοχές της πόλης (Μουρνιές,Γαλατάς,Άγιοι Απόστολοι,Πασακάκι κ.α.) ενώ αγοράζουμε τροφές και φάρμακα για τη σίτιση 42 δεσποζόμενων ζώων οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.Ταυτόχρονα φιλοξενούμε και έχουμε ολοκληρώσει τη θεραπεία 14 ζώων με λεισμανίωση,ενώ το σύνολο των ζώων που φιλοξενούνται από μέλη μας,ξεπερνούν τα 100.

5.O σύλλογός μας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα υιοθεσίας της Pedigree από το 2012,όπου για κάθε αδεσποτάκι που υιοθετείται μέσω του συλλόγου και τοποθετείται microtsip,ο νέος κηδεμόνας δικαιούται 6 μήνες δωρεάν τροφή από την εταιρία.

Επίσης για το 2016 η εταιρία Royal Canin διέθεσε 2 τόνους τροφή για τα αδέσποτα των Χανίων,στα πλαίσια της συνεργασίας που έχει με την Ομοσπονδία μας.

.

6.Ανταποκριθήκαμε σε 124 περιστατικά τραυματισμένων ζώων,τα οποία περιέθαλψαν και φιλοξένησαν μέλη του συλλόγου μας, αλλά και μεμονωμένοι φιλόζωοι με την οικονομική μας στήριξη,τα οποία προωθήθηκαν για υιοθεσίες.

Κάποια έχουν υιοθετηθεί ενώ κάποια φιλοξενούνται ακόμη από τα μέλη μας.

7.Και επειδή κάθε καλοκαίρι δεχόμαστε δεκάδες κλήσεις από τουρίστες για την κατάσταση των αδέσποτων ζώων αλλά και πολλές εκκλήσεις για βοήθεια,πραγματοποιήσαμε διαμαρτυρίες και κάναμε συνεχείς παρεμβάσεις στα τοπικά ΜΜΕ για την εικόνα που αντικρίζουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό.

8.Υιοθετήθηκαν  112  ζώα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες,ενώ βοηθήσαμε να υιοθετηθούν 18 ζώα που βρήκαν τουρίστες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών στο παραλιακό τόξο Αγίων Αποστόλων-Γερανίου και τα πήραν στην πατρίδα τους,με τους οποίους έχουμε συνεχή επαφή.

9.Ενισχύθηκε η συνεργασία μας με το σύνολο σχεδόν των τοπικών κτηνιάτρων-οι οποίοι θα υλοποιήσουν πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων- για να συμβάλλουν στη μείωση του αδέσποτου πληθυσμού.

.

10.Συμμετείχαμε ενεργά με τη αμέριστη στήριξη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Χανίων (www.sdyh.gr) ,στα φετινά Λειβαδούρια σαν Penny Marathon δίνοντας το δικό μας μήνυμα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ζώων

11.Συμμετείχαμε ενεργά ως εθελοντές στον Αγώνα του Κοιλιάρη,τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για τη στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Αποκορώνου αλλά και στο Νυχτερινό Δρόμο,αφού η συνεργασία με άλλες εθελοντικές ομάδες είναι ιδιαίτερα σημαντική.

12.Είχαμε το δικό μας περίπτερο στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ και το φεστιβάλ του Βερέκυνθου, όπου ενημερώσαμε και συζητήσαμε με δεκάδες συμπολίτες μας για τα διάφορα ζητήματα γύρω από την προστασία των ζώων.

13.Είχαμε συναντήσεις με τη διοίκηση του νοσοκομείου Χανίων καθώς και με άλλους φορείς (Πολυτεχνείο-Ναύσταθμο Κρήτης) προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι οι ίδιοι οι πολίτες είναι υπεύθυνοι για την συνεχή εγκατάλειψη ζώων στους χώρους αυτούς και για να συζητηθούν οι λύσεις για το πρόβλημα που δημιουργείται.

14.Πραγματοποιήσαμε συνάντηση και παρέμβαση μέσω της δασικής υπηρεσίας και της αστυνομίας στον κυνηγετικό σύλλογο για την σήμανση και ιδίως την καταγραφή στη βάση δεδομένων των ζώων τους.

15.Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στα ζώα με ειδικές ανάγκες, αναδεικνύοντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ζωή. Χάρη στην συνεχή ενημέρωση και στα παραδείγματα ανθρώπων που άνοιξαν τα σπίτια τους σε ζώα με ειδικές ανάγκες, υιοθετήθηκαν πολλά ζώα τυφλά, μη αρτιμελή, παράλυτα αλλά και ζώα που πάσχουν από ασθένειες όπως λεϊσμανίωση.

16.Συμμετέχουμε με μέλος μας, στη συνεργασία-σταθμό της Ομοσπονδίας μας,με τον πανευρωπαικό  φιλοζωικό οργανισμό για τα άγρια ζώα BORN FREE FOUNDATION- ENDCAP.

17.Σε συνεργασία με τον κο Αρνέλλο από την ομάδα «ΑΝΙΜΑ» και την Ελίζα Γκέσκου από την Animal Action ασχοληθήκαμε με περιστέρια, γεράκια και άλλα ενδημικά πτηνά, ερπετά, αλλά και πέρδικες, με άλογα στον Μπάλο, το Ακρωτήρι και αλλού, ενώ έγιναν καταγγελίες στην  αστυνομία για παραγωγικά ζώα, αμνοερίφια, αλλά και για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των διάφορων ζώων σε pet shop της πόλης.

.

18.Με τη βοήθεια χορηγών εκδώσαμε και φέτος το ετήσιο ημερολόγιό μας-αφιερωμένο στα παραγωγικά ζώα και τα είδη προς εξαφάνιση- δημιουργήσαμε λαμπάδες για να εξοφλήσουμε τους κτηνιάτρους για τα δεκάδες περιστατικά που αναλάβαμε, και φτιάξαμε μπομπονιέρες για το γάμο μέλους μας.

 

19.Μέσα από την σελίδα μας στο facebook αλλά και από το site μας-τα οποία έχουν μέση επισκεψιμότητα 50.000 εβδομαδιαίως-, υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών, χάρη στην οποία πολλά αδεσποτάκια βρήκαν φιλοξενία και υιοθεσία, ενώ βρέθηκαν περισσότερα από 70 ζώα που αναζητούσαν οι κηδεμόνες τους.

20.Συνδιοργανώσαμε τη μέρα υιοθεσίας αδέσποτων μαζί με το δήμο Χανίων,με απώτερο σκοπό να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

20.Και επειδή η φιλοζωία διέπεται από το σεβασμό στη ζωή κάθε έμβιου πλάσματος, ξεκινήσαμε στην πόλη μας την συζήτηση περί φυτοφαγίας, με την διοργάνωση μιας άκρως επιτυχημένης vegan βραδιάς με το γνωστό green chef Νίκο Γαιτάνο, όπου μοιράστηκε άφθονο ενημερωτικό υλικό.

Η επιτυχία της εκδήλωσης είχε σαν αποτέλεσμα αρκετά μαγαζιά της πόλης μας να εντάξουν στο μενού τους φυτοφαγικά πιάτα.

Ευχαριστούμε από καρδιάς ΟΛΟΥΣ τους φιλόζωους της πόλης που μας στηρίζουν.

Ευχαριστούμε ΟΛΟΥΣ του μεμονωμένους φιλόζωους για τη βοήθεια που προσφέρουν στα αδέσποτα, γιατί είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους και κάθε βήμα προς την φιλοζωία είναι ένα βήμα που προάγει τον πολιτισμό μας.

Ευελπιστούμε ότι φέτος θα είμαστε περισσότεροι για να υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερες δράσεις.

Καλή χρονιά!!!!

από την ημερίδα εισαγγελέων…

οδοιπορικό στο Ψυχρό πηγάδι με την αστυνομία

βαρελόσκυλο ΄΄η μάλλον “ψυγειόσκυλο”

το “Συμβιώνω με τα ζώα” στον Πλατανιά

αν και τριποδάκος πλέον,ευτυχισμένος με την οικογένειά του

από το φετινό μας ημερολόγιο…

η Λίλλη από τον κάδο στην αγκαλιά της Έλενας

κατάσχεση “δεσποζόμενου” σκύλου με διαφραγματοκήλη

πεταμένα μέσα σε σακούλα σε κάδο,τα μεγαλώσαμε με μπιμπερό

τροφές από τη Royal Canin

καταγγελία για “δεσποζόμενο” ποιμενικό,κατασχέθηκε με εισαγγελική παραγγελία

παιδικός παγκρήτιος διαγωνισμός

ο αναπηρούλης-υιοθετημένος πλέον-Bibo

The Born Free Foundation is an international wildlife charity working throughout the world to stop individual wild animal suffering and protect threatened species in the wild.

“γράψε μια ευχή” από το 3ο δημοτικό σχολείο