Μετά απο πρότασή μας στην 5μελή επιτροπή διαχείρισης των αδέσποτων του Δήμου Πλατανιά , που έγινε ομόφωνα δεκτή , πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Δημαρχείο με τους αστυνομικούς Διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιφέρειας του Δήμου ήτοι με τον Διοικητή του Α.Τ. Νέας Κυδωνίας κ. Λιάκο , Βουκολιών κ. Ιγγλεζάκη και Μουσούρων- Αλικιανού  κ. Κρασαδάκη.
.
Το κύριο θέμα της σύσκεψης και ο σκοπός της ήταν για μια ακόμη φορά η συμβολή της αστυνομίας στον έλεγχο των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για την σήμανση και καταγραφή των κατοικιδίων τους στην βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων   επίσης ,στη βάση δεδομένων του Δήμου  καθώς και ο έλεγχος των κουταβιών και γατιών , που οι ιδιοκτήτες επιτρέπουν να γεννιούνται ανεξέλεγκτα.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το διοικητικό πρόστιμο είναι 300 ευρώ για κάθε ζώο ενώ για παράδειγμα η σήμανση και καταγραφή κυμαίνονται απο 15 -25 ευρώ.
.
Τονίστηκε από όλα τα μέρη ο καθοριστικής και κομβικής σημασίας ρόλος της αστυνομίας- μέσω του ελέγχου των ιδιοκτητών για τα ανωτέρω δύο θέματα –  στον περιορισμό του άθλιου φαινομένου των αδέσποτων ζώων και η αναγκαιότητα ο έλεγχος αυτός να γίνει συνείδηση και συνήθεια στους αστυνομικούς καθότι εκτιμάμε , ότι δεν έχει γίνει στοιχείο της καθημερινής τους εργασιακής απασχόλησης παρά τις κατευθύνσεις που υπάρχουν από την ΕΛ.ΑΣ. και τη δική μας συνεχή επισήμανση και προσπάθεια.
.
Το δεύτερο θέμα , που απασχόλησε την συνάντηση ήταν η νομοθεσία γύρω απο τα ζώα , οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ζώων , το νομικό πλαίσιο που διέπει  την λειτουργία των  pet-shops,  θέματα σχετικά με την μεταφορά, εμπορία και πώληση άγριων εξωτικών  ζώων , πτηνών και ερπετών , τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται , όπως επίσης και για το νομικό καθεστώς πώλησης ζώων στις λαϊκές υπαίθριες αγορές .
.
Το τρίτο θέμα ήταν η συζήτηση γύρω απο τα θέματα της ευζωίας των ζώων , οι συνθήκες διαβίωσης , που βάσει της νομοθεσίας θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να παρέχουν στα κατοικίδιά τους αλλά και σε κάθε άλλο είδος ζώου .
 .
Τέλος αναλύθηκε στα βασικά της σημεία η εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ , που διευκρινίζει πολλά ζητήματα γύρω απο τα διοικητικά πρόστιμα, πως διαπιστώνονται , πως βεβαιώνονται κλπ.
.
Στους Διοικητές των τμημάτων μοιράστηκε έντυπο  χρήσιμο υλικό της Ομοσπονδίας , όπως το πρωτόκολλο ευζωίας εγκεκριμένο απο το Εφετείο Κρήτης , η προαναφερόμενη εγκύκλιος , η υπουργική απόφαση που διέπει την λειτουργία των pet-shops και ένα νομικό βοήθημα γύρω απο την νομοθεσία  μεταφοράς, πώλησης και εμπορίας ζώντων ζώων , ήμερων , άγριων και εξωτικών.
Η προσπάθεια της Ομοσπονδίας είναι κάτι αντίστοιχο να γίνει σε κάθε Δήμο και ανακοινώθηκε  ότι θα  βραβεύσουμε σε ειδική εκδήλωση τα αστυνομικά τμήμα , που συνεισέφεραν αποτελεσματικά στην προσπάθεια για την προστασία των ζώων   και τον περιορισμό των αδέσποτων .
.

Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη

Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
και μέλος  της 5μελούς επιτροπής εκ μέρους του  φιλοζωικού συλλόγου Χανίων “Η Προστασία των Ζώων”

.

Δείτε το ρεπορτάζ της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης: