Ο φιλοζωικός σύλλογος «η προστασία των ζώων» ιδρύθηκε στα Χανιά το έτος 2007 από εθελοντές, για την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας όλων των ζώων, ως έμβιων και συναισθανόμενων πλασμάτων.

Ο σύλλογός μας ξεχώρισε από την ίδρυσή του, από την πλειοψηφία των φιλοζωικών συλλόγων στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα, λόγω της διαφορετικής προσέγγισης στα ζητήματα που άπτονται της προστασίας των ζώων. Έγινε δηλαδή αντιληπτό στα ιδρυτικά του μέλη ότι παράλληλα με την περισυλλογή – περίθαλψη – φιλοξενία – υιοθεσία αδέσποτων ζώων, έπρεπε να εδραιωθεί η θεσμική παρουσία του συλλόγου σε κάθε αρμόδια Αρχή, για να γίνουν παρεμβάσεις επί της ουσίας, σε επίπεδο εκπαίδευσης, πολιτισμού και πρόληψης για να μειωθούν τα φαινόμενα κακομεταχείρισης των ζώων και να απομειωθεί σταδιακά ο αδέσποτος πληθυσμός.

Το έτος 2008 ο σύλλογός μας ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, η οποία αριθμεί σήμερα περίπου 115 σωματεία ενεργά από όλη την Ελλάδα, ενώ το έτος 2010 ιδρύθηκε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία,(ΠΦΠΟ)-με πρωτοβουλία της τότε Προέδρου μας κας Μπομπολάκη που ανέλαβε και την Προεδρία της –  θεσμικό πλέον όργανο που αριθμεί δεκάδες σωματεία ανά την Ελλάδα και συνομιλεί με τα αρμόδια Υπουργεία, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, και κάθε αρμόδια αρχή στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με καίριες παρεμβάσεις υπέρ της προστασίας των ζώων και της αρμονικής τους συνύπαρξης με τον άνθρωπο.

Στο πλαίσιο αυτό, όλα αυτά τα χρόνια, παράλληλα με την περισυλλογή, περίθαλψη και υιοθεσία εκατοντάδων αδέσποτων ζώων, παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΠΦΠΟ στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και ζώων, εκπαιδεύονται οι αστυνομικοί σε σχέση με τις διατάξεις και την ερμηνεία του Νόμου 4039/2012, συμμετέχουμε στις Επιτροπές των Δήμων Χανίων, Αποκορώνου, Πλατανιά, κλπ για την Διαχείριση των Αδέσποτων Ζώων, διοργανώνουμε ενημερωτικές ημερίδες για ενήλικες και διαδραστικά ψυχαγωνικά και ενημερωτικά προγράμματα για παιδιά, συνεργαζόμαστε θεσμικά με τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, τους Δήμους και την Αστυνομία και συνδιοργανώνουμε δράσεις με συλλογικότητες με μεγάλη δυναμική στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων όπως ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Χανίων (Σ.Δ.Υ.Χ.).

.

.

Έχοντας πλέον εμπεδώσει ότι «τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό!», αντιθέτως το μείζον αυτό θέμα ξεκινά από το σπίτι κάθε πολίτη ο οποίος διατηρεί ένα ζώο συντροφιάς το οποίο δεν στειρώνει, ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις της στείρωσης στα κατοικίδια και ότι – το κυριότερο – η πολυετής οικονομική κρίση, οδηγεί κάθε οικογένεια στην καλύτερη περίπτωση στον περιορισμό των εξόδων σε ό,τι αφορά στο κατοικίδιό τους στα απολύτως απαραίτητα – και στην χειρότερη περίπτωση, στην εγκατάλειψη του κατοικιδίου, αλλά και ότι, δυστυχώς, οι Δήμοι, που είναι αρμόδιοι για τα αδέσποτα ζώα, αδιαφορούν για την «πηγή του κακού» που είναι τα δεσποζόμενα ζώα, και συγκεκριμένα η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και εγκατάλειψή τους, ξεκινήσαμε το έτος 2015 μια καμπάνια ενημέρωσης για την στείρωση δεσποζόμενων ζώων που περιελάμβανε:

  • Ένα τηλεοπτικό σποτ για τις επιπτώσεις της μη στείρωσης των κατοικιδίων μας, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο

https://youtu.be/X58dmZ-T6SQ

  • Υλοποίηση 100 στειρώσεων δεσποζόμενων σκύλων στα Χανιά, που ανήκαν σε κηδεμόνες με χαμηλά κυρίως εισοδήματα, με πρωτοβουλία της ΠΦΠΟ και με χορηγούς συλλόγους και φιλόζωους εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Υλοποίηση 40 στειρώσεων δεσποζόμενων σκύλων στα Χανιά, που ανήκαν σε ανθρώπους από ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσαν οι κτηνίατροι με τους οποίους συνεργαστήκαμε, οι υλοποιηθείσες στειρώσεις απέτρεψαν άμεσα την γέννηση 274 κουταβιών (καθώς κάποια ζώα βρισκόταν σε κατάσταση πρώιμης εγκυμοσύνης) και μακροπρόθεσμα εκατοντάδων άλλων που θα γεννιούνταν από τα ίδια τα ζώα και τους απογόνους τους στο πέρας του χρόνου.

Παράλληλα με την στείρωση, τα ζώα σημάνθηκαν και καταχωρήθηκαν στην βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο όνομα των κηδεμόνων τους, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό έτι περαιτέρω την εγκατάλειψη των ζώων.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σας παραθέτουμε τις προτάσεις μας για το πλάνο δράσης του Δήμου όσον αφορά στα ζώα.

Το ζητούμενο και ο στόχος όλων μας πρέπει να είναι :

α. το κλείσιμο της «κάνουλας» που δημιουργεί τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλους και γάτες).

β. η συμβολή όλων μας στην αλλαγή αντίληψης και νοοτροπίας των πολιτών απέναντι σε όλα τα είδη ζώων.

α. Δράσεις προς αυτή τη κατεύθυνση 

 

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – δράσεις για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς [από τα οποία δημιουργούνται τα αδέσποτα]

  1. ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

– Η σήμανση και καταγραφή των ιδιόκτητων ζώων συμβάλλει στην μη εγκατάλειψη αυτών άρα στη μη δημιουργία νέων αδέσποτων.

– προτείνεται η δημιουργία καμπάνιας οικονομικής στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων συνδημοτών μας με ένα κονδύλι της τάξης των 2.000 ευρώ που αντιστοιχεί στην ηλεκτρονική σήμανση 1000 ζώων!

  1. υπό την μορφή χορηγίας – κοινωνικής προσφοράς, να επιδοτήσει ο δήμος την στείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιόκτητων ζώων, που ανήκουν σε δημότες που βάσει της φορολογικής τους δήλωσης είναι κάτω από το όριο φτώχειας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με 120 ευρώ την στείρωση (κατά μέσο όρο) και με ένα κονδύλι της τάξης των 20.000 ευρώ μπορούν να στειρωθούν 165 περίπου θηλυκά ζώα. Η συμβολή  του Δήμου με τον τρόπο αυτό στην μη δημιουργία νέων αδέσποτων  θα είναι σημαντική.

  1. Η αστυνομία μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην μη δημιουργία νέων αδέσποτων με λίγους αλλά συστηματικούς ελέγχους ανά μήνα στους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς τόσο για τα ενήλικα ζώα τους όσο και για τα νεογέννητα κουτάβια/γατάκια τους.

  1. Να λειτουργήσει στο Δήμο η προβλεπόμενη από την νομοθεσία βάση δεδομένων ιδιόκτητων ζώων. Βάσει της νομοθεσίας οι κηδεμόνες ζώων υποχρεούνται να δηλώσουν τα ζώα συντροφιάς τους. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτό το μέτρο θα πρέπει να το χρεωθεί και να το δουλέψει συστηματικά κάποιος υπάλληλος του Δήμου.

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – δράσεις για την διαχείριση των υπαρχόντων αδέσποτων ζώων συντροφιάς

  1. Δωρεάν συστηματικές στειρώσεις  κάθε μήνα με εθελοντές κτηνιάτρους της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

    2.Συνεργασία Δήμου με ντόπιους κτηνιάτρους για δική τους εθελοντική προσφορά. Στο Ηράκλειο π.χ. οι ιδιώτες κτηνίατροι προσφέρουν ορισμένο αριθμό δωρεάν στειρώσεων κάθε μήνα. Τα συνεχή, στοχευμένα και συστηματικά προγράμματα στείρωσης θα ανακουφίσουν αισθητά την πόλη από τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων και θα περιορίσουν τις αγέλες, τις γατοαποικίες κλπ.

  1. απρόσκοπτη λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου και άμεση πρόσληψη κτηνιάτρου και βοηθού για τις καθημερινές ανάγκες περίθαλψης, σήμανσης και στείρωσης  των αδέσποτων.
  2. Επέκταση του δημοτικού κτηνιατρείου σε δημοτική κτηνιατρική κλινική. Στις κλινικές ζώων προβλέπεται και επιτρέπεται η ολιγοήμερη παραμονή ζώων, όπως τραυματισμένων, άρρωστων, υπό κρίση επιθετικών, κουταβιών, μέχρι την αποθεραπεία τους ή μέχρι την φιλοξενία τους από εθελοντή φιλόζωο.
  3. Για τις ανάγκες της περισυλλογής αδέσποτων ζώων θα πρέπει να συνεχίσει η συνεργασία του δήμου με συνεργείο περισυλλογής ειδικά εκπαιδευμένο ή από υπαλλήλους του Δήμου οι οποίοι θα έχουν και την ευαισθησία και την σχετική εκπαίδευση αλλά και να θεμελιωθεί η συνεργασία του Δήμου με τους έμπειρους εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων για τον ίδιο σκοπό.

Είναι γνωστή η θέση μας, που αποτελεί και θέση της ομοσπονδίας στην οποία συμμετέχουμε (ΠΦΠΟ)- για μη δημιουργία δημοτικών κυνοκομείων, με δεδομένο ότι:

  • Ένα δημοτικό κυνοκομείο, για να είναι νόμιμο και αδειοδοτημένο, δεν θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 80 ζώα. Το κόστος κατασκευής του, αν λάβουμε υπόψη το κυνοκομείο του Ηρακλείου, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο 1.000.000ευρώ και το ετήσιο κόστος συντήρησής του μπορεί να ανέλθει στις 200.000ευρώ. Οι Χανιώτες λοιπόν θα πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για την παραμονή ελάχιστων ζώων μέσα σε ένα κυνοκομείο, ενώ στους δρόμους του δήμου θα περιφέρονται και θα εγκαταλείπονται εκατοντάδες ζώα.
  • Ακριβώς λόγω του μεγάλου αριθμού των αδέσποτων ζώων, όπου έχει δημιουργηθεί δημοτικό κυνοκομείο ανά την Ελλάδα [με την μοναδική εξαίρεση του Ηρακλείου, προς το παρόν] τα ζώα στοιβάζονται σαν σκουπίδια και πεθαίνουν με μαρτυρικό θάνατο, ενώ δεν τηρείται η νομοθεσία για την προσωρινή και μόνο παραμονή τους στον χώρο. Και στο Ηράκλειο ακόμα, ο αριθμός των αδέσποτων είναι μεγάλος και δεν μειώνεται, παρά την πολύχρονη λειτουργία του κυνοκομείου.
  1. Δημιουργία, μέσω συνεχούς δημοσιοποίησης στον τύπο, δικτύου εθελοντών για φιλοξενίες κλπ και καταγραφή τους σε μητρώο βάσης δεδομενων, καθώς και δημιουργία δικτύου υιοθεσιών. Απαραίτητο για τον συντονισμό των εθελοντών είναι να ορισθεί κάποιος επικεφαλής από τον δήμο.
  2. συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις με τους ιδιώτες κτηνιάτρους για εξειδικευμένες κτηνιατρικές πράξεις που δεν θα γίνονται στο δημοτικό κτηνιατρείο.

      8.Κονδύλι για την σίτιση των αδέσποτων ζώων καθώς και η τοποθέτηση ταϊστρών και πρωτίστως         υποδοχών νερού.

      9.υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και των φιλοζωικών σωματείων, όπως απαιτεί η ισχύουσα νομοθεσία.

     10.Παρέμβαση του Δήμου στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, ώστε να αρχίσει να εκδίδει το ευρωπαϊκό υγειονομικό πιστοποιητικό traces , που είναι απαραίτητο βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας που έχει υπογράψει και η χώρα μας, για να μετακινούνται νόμιμα ζώα συντροφιάς στην Ε.Ε με σκοπό την αλλαγή ιδιοκτήτη μέσω της υιοθεσίας τους .

β. δράσεις για τα υπόλοιπα είδη ζώων

Άλογα αμαξάδων 

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, προτείνεται να ορισθεί ένας χώρος παραμονής των αλόγων, όπου τα ζώα θα βρίσκονται υπό σκιά και θα έχουν πρόσβαση σε νερό, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι προς τους αμαξάδες, για την υγεία και την ευζωία των αλόγων τους, για την τήρηση του ωραρίου εργασίας τους κλπ.

Ζώα δημοτικού κήπου

Είναι καιρός να σταματήσει η αναπαραγωγή των ζώων και συγκεκριμένα των αγριμιών εντός του δημοτικού κήπου, όπου τα ζώα υποφέρουν, διαβιώντας σε μόνιμο εγκλεισμό.

Δράσεις που αποσκοπούν στην αλλαγή της αντίληψης του Χανιώτη για τα ζώα

  1. Η συστηματική ενημέρωση των δημοτών μέσω των τοπικών ΜΜΕ με υλικό που διαθέτουμε άφθονο. Ενημερωτικό υλικό θα μπορούσε να επισυναφθεί και στους λογαριασμούς νερού, ώστε να φθάσει το μήνυμα σε κάθε σπίτι.

      2 . συνεννόηση Δήμου με τοπικά ΜΜΕ ώστε να υπάρχει συνεχής παρουσίαση των  δράσεων του Δήμου, με επιλεγμένα θέματα.

  1. Συνδιοργάνωση Δήμου, σωματείων και κτηνιάτρων, ημερίδων σχετικά με τα κατοικίδια ζώα, τα άγρια ζώα, τις χελώνες κλπ, σχετικά με τα δηλητηριασμένα δολώματα, τις πρώτες βοήθειες σε ζώα, κλπ

  4.καμπάνια του Δήμου για την εξάλειψη του φαινομένου των βαρελόσκυλων, για την παθητική κακοποίηση των ζώων μέσα από την μόνιμη αλυσόδεση ή τον μόνιμο εγκλεισμό κλπ.

    5.Συνεργασία με τον τομέα πολιτισμού ώστε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού να υπάρχει μια δράση με φιλοζωικό περιεχόμενο, π.χ. μια παιδική θεατρική παράσταση, ένα παιδικό παιχνίδι, κλπ

6.Προβολή της δράσης των φιλοζωικών συλλόγων και της ΠΦΠΟ μέσα από τη σελίδα του δήμου Χανίων

  1. Δράσεις στις γειτονιές της πόλης μέσω των τοπικών κοινοτήτων με τις οποίες θα πρέπει να επιδιωχθεί συνάντηση για ενημέρωση και κοινές δραστηριότητες.
  2. καμπάνια με τον τίτλο «Υιοθετώ δεν αγοράζω»
  3. επαφή του Δήμου με κινηματόγραφους της πόλης ώστε στα διαφημιστικά, στα προσεχώς κλπ να προβάλλουν σποτάκια του Δήμου και των φιλοζωικών οργανισμών.

                                          Φ.Σ. Χανίων Η Προστασία των Ζώων