Το έτος 2015, αμέσως μετά από μια μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας σε χωριό του Αποκόρωνα, είχε συλληφθεί άτομο το οποίο κατηγορούνταν για παθητική κακοποίηση και εμπόριο ζώων. Με εντολή του εισαγγελέα διατάχθηκε η απομάκρυνση των σκύλων που βρέθηκαν σε ιδιοκτησία του δράστη σε άθλιες συνθήκες, και η απόδοσή τους στον σύλλογό μας.

Έγινε τότε έκκληση μέσω της σελίδας μας στο facebook, προκειμένου να αναζητήσουμε εθελοντές που θα φιλοξενούσαν τα ζώα αυτά. Με αφορμή την ανάρτηση αυτή, ο Τ.Κ. με σχόλιά του δημόσια μας κατηγόρησε ανυπόστατα ότι παίρνουμε επιδοτήσεις χιλιάδων ευρώ από το κράτος, ότι «τα τρώμε κανονικά» και «γινόμαστε πλουσιότεροι εκμεταλλευόμενοι τα ζώα», επικαλούμενος μάλιστα πηγές στην αστυνομία. Πολλά μέλη μας αντέδρασαν έντονα σε αυτά τα κακόβουλα σχόλια και του ζήτησαν να τα αποσύρει ή να κατονομάσει τις πηγές του, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της δύναμης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ταχύτητας με την οποία διαδίδονται τα “fake news”, αποφασίσαμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας αλλά και όλους τους εθελοντές που διαχρονικά διασύρονται από αντίστοιχα κακόβουλα σχόλια και φήμες. Καταθέσαμε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ο Τ.Κ. παραπέμφθηκε σε δίκη.

Την Τετάρτη, μετά από πολλές αναβολές, ο Τ.Κ. καταδικάσθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος μας, γιατί χρησιμοποίησε ένα μέσο στο οποίο έχουν πρόσβαση χιλιάδες χρήστες και εν γνώσει του διέδωσε ψευδείς ισχυρισμούς, με σκοπό την προσβολή της τιμής, της αξιοπιστίας, του κύρους και της υπόληψης μας ως μέλη του σωματείου στο οποίο δραστηριοποιούμαστε αφιλοκερδώς και εθελοντικά.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εξέλιξη αυτή, η οποία ελπίζουμε να αποτελέσει ένα αποτρεπτικό παράδειγμα για όσους θεωρούν ότι μπορούν ανεξέλεγκτα και ατιμώρητα να διασύρουν τον σύλλογό μας και τους εθελοντές του.

                             σύλλογος ¨Η Προστασία των ζώων”