Η Καμπάνια Συμμετοχικού Διαλόγου με τους Πολίτες «Λέμε Όχι Σε Ό,τι Μας Ρυπαίνει και Σε Ό,τι Μας Πεθαίνει…Ναι Στη Ζωή!», στην μνήμη του Ιατρού Μιχάλη Μπονατάκη, συνέχισε το ταξίδι του το περασμένο Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Απριλίου, στον Δήμο Σφακίων, έχοντας ήδη περάσει από τους Δήμους Πλατανιά, Αποκορώνου και Κανδάνου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕΚ ) και του επιστημονικού περιοδικού «Εκπαίδευση Ενηλίκων & Πολιτισμός στην Κοινότητα», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης-ΦΚΣ, τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων, την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων (ΠΕΠΣΥ) και την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με αποστολή μια καμπάνια συμμετοχικού διαλόγου αναφορικά με ζητήματα που απασχολούν στο Νομό Χανίων όπως το κάπνισμα, τα τροχαία, η κακοποίηση ανθρώπων-ζώων, η ρύπανση, η μόλυνση της διατροφικής αλυσίδας και η κλιματική αλλαγή. Ο σύλλογός μας έχει παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες αυτής της Καμπάνιας από το ξεκίνημά της και χαιρόμαστε να διαπιστώνουμε την εξέλιξή της, πώς από Δήμο σε Δήμο μεταφέρονται με θετικό τρόπο οι σκέψεις και τα συμπεράσματα και αποτελούν κάθε φορά νέα βάση προβληματισμού και διαλόγου για κάθε θεματική ενότητα.

Όπως και στους άλλους Δήμους, έτσι και στον Δήμο Σφακίων, κοινή συνισταμένη των τραπεζιών διαλόγου ήταν ότι τα ζητήματα που σήμερα μας προβληματίζουν θα μπορούσαν να επιλυθούν ή τουλάχιστον να βελτιωθούν μέσα από την εκπαίδευση των παιδιών μας στην οικογένεια και στο σχολείο, την εκπαίδευση ενηλίκων, την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, τον εθελοντισμό, τον διάλογο και σαφώς όπου αυτό απαιτείται, την εφαρμογή του νόμου με την επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων στους παραβάτες.

Όσον αφορά στο ζήτημα της κακοποίησης των ζώων, η συζήτηση αυτή την φορά εντάχθηκε στην θεματική της κακοποίησης των ανηλίκων, με την συμμετοχή και καθοδήγηση του Παιδοψυχιάτρου κ. Γιώργου Βαγιωνή, ο οποίος επεσήμανε πως τα αίτια της πρόκλησης βίας σε βάρος των παιδιών και σε βάρος των ζώων ταυτίζονται. Πολύ σημαντικό και στις δυο περιπτώσεις είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε την βία, όταν την βλέπουμε.

Στην διατύπωση των συμπερασμάτων εύστοχα παρατηρήθηκε ότι η νοητική ανωτερότητα του ενήλικου ανθρώπου απέναντι σε ένα μικρό παιδί ή σε ένα ζώο, δημιουργεί και την μεγάλη ευθύνη του ίδιου να προστατεύει αυτά αλλά και το περιβάλλον στο οποίο όλοι συνυπάρχουμε.

Ο  Δήμαρχος Σφακίων αναφέρθηκε στην ανευθυνότητα των κηδεμόνων ζώων που δεν καθαρίζουν τις ακαθαρσίες των σκύλων τους, μια παράβαση βέβαια για την οποία η αστυνομία οφείλει να επιβάλει πρόστιμο, όταν την διαπιστώνει. Πολίτες επίσης που συμμετείχαν στην συζήτηση εξέφρασαν την άποψη ότι τα αδικήματα σε βάρος των ζώων ίσως τιμωρούνται πιο αυστηρά από ότι τα αδικήματα σε βάρος των ανθρώπων.

https://www.facebook.com/edeekr/videos/770958709744464/

Η θέση μας είναι ότι το δικαίωμα  κάθε έμβιου όντος στην ζωή και την ευζωία είναι αυτοτελές και ότι η υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύσει τα ζώα από κάθε μορφής κακοποίηση είναι απόλυτη. Η Πολιτεία και η Κοινωνία οφείλουν να αναγνωρίζουν και να καταδικάζουν τα φαινόμενα κακοποίησης σε βάρος των ζώων, για τον επιπλέον λόγο ότι, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και διαπιστωμένο ότι η βία σε βάρος των ζώων είναι το προστάδιο για την άσκηση βίας σε βάρος των ανθρώπων.

Επόμενη στάση της Καμπάνιας είναι ο Δήμος Κισσάμου στις 22 και 23 Απριλίου ενώ θα ολοκληρωθεί το Μάιο στα δήμο Χανίων.

για περισσότερες πληροφορίες: www.cretaadulteduc.gr