Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στις 11:00 οργανώνεται εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Αχαρνών 2) κατά της αιχμαλωσίας κητωδών και των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του Νόμου 4039/2012 (άρθρο 12) που απαγορεύει τις παραστάσεις με ζώα στη χώρα μας.

Στη διαμαρτυρία συμμετέχουν φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και ευαισθητοποιημένοι πολίτες οι οποίοι ζητούν το τέλος των παράνομων παραστάσεων δελφινιών στο Αττικό Πάρκο και την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στη χώρα μας.

Στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την υφιστάμενη αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη μετατόπιση ευθυνών μεταξύ των δύο Υπουργείων (Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης). Για μια ακόμη φορά, καλούμε την πολιτεία να εφαρμόσει επιτέλους το Νόμο 4039/12 που απαγορεύει τις παραστάσεις με ζώα και να προσθέσει τροπολογία που να απαγορεύει την αιχμαλωσία των κητωδών.

Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2016, παρά τον θάνατο αρκετών δελφινιών στο Αττικό Δελφινάριο, ο τότε αν. υπουργός περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης επέτρεψε την εισαγωγή τεσσάρων επιπλέον δελφινιών από τη Φινλανδία (χώρα η οποία έκλεισε το δελφινάριό της), και δύο από τη Γαλλία. Όλα αυτά παρά τις διαμαρτυρίες φορέων και πολιτών, και ενάντια στην δέσμευση του κόμματός του (Οικολόγοι Πράσινοι) να περάσει τροπολογία για την ολική απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών. Μάλιστα, όπως αργότερα επιβεβαιώθηκε από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ίδιου Υπουργείου, το Αττικό Δελφινάριο λειτουργούσε για πάνω από τέσσερα χρόνια χωρίς άδεια, οπότε του επιβλήθηκε πρόστιμο 44.350 ευρώ για τις παράνομες παραστάσεις.

Η συγκεκριμένη παράβαση είναι τόσο σοβαρή που επιφέρει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας! Ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν σταμάτησε τη λειτουργία του δελφιναρίου, αλλά έδωσε και έγκριση να εισαχθούν και άλλα δελφίνια από επιχείρηση που δεν είχε άδεια, για να εκτελούν παραστάσεις που έχουν απαγορευτεί από το 2012!

Πρόσφατες πληροφορίες φέρνουν στο φως το σχέδιο εισαγωγής  3 ακόμη δελφινιών από το δελφινάριο της Βαρκελώνης που έκλεισε! Θα το επιτρέψει και αυτή την φορά η κυβέρνηση;

Πρόσφατα, σε συνάντηση με αρμόδιους των δύο υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου του αναπ. υπ. Περιβάλλοντος, επιστήμονες και εκπρόσωποι οργανώσεων κατά της αιχμαλωσίας των δελφινιών έθεσαν και πάλι το θέμα της ανάγκης άμεσης παύσης των παράνομων παραστάσεων και της κατάθεσης της τροπολογίας απαγόρευσης της αιχμαλωσίας δελφινιών. Παρά τις υποσχέσεις, και πάλι τα δύο υπουργεία αδιαφόρησαν και δεν προχώρησαν σε καμία κίνηση για να εφαρμοστεί ή/και ενισχυθεί ο νόμος.

Μπορεί, πριν τη λήξη της θητείας της, η κυβέρνηση να αποδείξει ότι στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι νόμοι και ότι η πολιτεία λαμβάνει σοβαρά υπόψη της το θέμα της ευζωίας των ζώων;

Έχει η κυβέρνηση την βούληση να αποδείξει έμπρακτα ότι θα λάβει έστω ένα μέτρο για την προστασία των ζώων, ικανοποιώντας τα αιτήματα των ευαισθητοποιημένων πολιτών, που περίμεναν πολλά από αυτή την κυβέρνηση στα τέσσερα χρόνια της θητείας της;

Θα απορρίψει η κυβέρνηση το νέο αίτημα από την Ισπανία για την εισαγωγή και άλλων δελφινιών στη χώρα; Θα απαγορεύσει επιτέλους την αιχμαλωσία των κητωδών και θα κλείσει το παράνομο δελφινάριο;

  • Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος
  • Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
  • I-Sea
  • My Dolphin Club
  • Sea Shepherd Ελλάδας
  • Direct Action Everywhere Athens