Κάθε χρόνο τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης λαμβάνουν πολλές καταγγελίες  για τα άλογα που βρίσκονται τόσες ώρες  στο καυτό ήλιο  ενώ σχεδόν κάθε χρόνο συμβαίνουν και δυσάρεστες καταστάσεις , όπως λιποθυμίες τους κλπ 
Αυτό το διάστημα δε , έχει αναρτηθεί απο ξένους πολίτες   ηλεκτρονικό ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις συνθήκες έκθεσης των αλόγων στο καυτό ήλιο .
.
.
Στις καταγγελίες αυτές πολλές φορές γίνεται αναφορά στο γεγονός , ότι οι ιδιοκτήτες των αλόγων κάθονται στη σκιά έχοντας τα άλογα κάτω απο το λιοπύρι .
Όλα αυτά τα χρόνια η φιλοζωική κοινότητα της πόλης και πιο συστηματικά ο Σύλλογος Η Προστασία των Ζώων , απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές πιέζοντας για λύσεις αλλά δυστυχώς η κατάσταση παραμένει η ίδια .
Συσκέψεις επί συσκέψεων με αποτέλεσμα σχεδόν μηδενικό .
.
Την Παρασκευή 22 Ιουνίου  η υπογράφουσα μετέβη στο Λιμεναρχείο Χανίων προκειμένου να θέσει για μια ακόμη φορά το θέμα ζητώντας την λήψη άμεσων ανακουφιστικών μέτρων για τα ζώα κυρίως για την πολύωρη έκθεσή τους στο καυτό ήλιο  και τις πολλές  ώρες εργασίας τους  ακόμη και εκτός του συμφωνημένου ωραρίου 10.00 πμ-20.30 μμ, και εξηγώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα  λάβουν χώρα  ακτιβιστικού χαρακτήρα ενέργειες , προκειμένου να προστατευθούν  τα ζώα .
Φεύγοντας απο το Λιμεναρχείο η ανωτέρω  είδε μια εικόνα που ουδόλως τιμά τους ιδιοκτήτες αυτών των αλόγων , που σε κάθε ευκαιρία λένε πόσο πολύ αγαπούν τα ζώα – εργαλεία τους .
Στον χώρο αναμονής  στην πλατεία Κατεχάκη , δίπλα στο Αρσενάλι , υπήρχαν δύο άμαξες , με τους αμαξάδες  κάτω απο την ομπρέλα που διαθέτει η άμαξα ΜΟΝΟ για τους αναβάτες αλλά και κάτω απο την σκιά των δέντρων και τα άλογα μέσα στον ήλιο .
Στην ερώτηση της ανωτέρω γιατί  δεν προστατεύουν  τα άλογα απο τον ήλιο , ο ένας εκ των αμαξάδων προέβη όχι μόνο σε βωμολοχίες και απειλές αλλά βιαιοπράγησε εναντίον της  και αν δεν παρενέβαινε άλλος αμαξάς  να τον συγκρατήσει θα την είχε κτυπήσει πολύ άσχημα .
Βέβαια , όταν κατέφθασε το λιμενικό ο εν λόγω αμαξάς είχε γίνει άφαντος καθότι είναι και πολύ παλικάρι !!! ο άνθρωπος .
.
Να θυμίσουμε επίσης ότι και τον χειμώνα οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των υπέροχων πλασμάτων πολλές φορές είναι εξ ίσου απαράδεκτες  με τα άλογα να  βρίσκονται εκτεθειμένα στις καταιγίδες , την παγωνιά και την υγρασία
.
.
Θα πρέπει ιδιαίτερα να επισημάνουμε επίσης το γεγονός , ότι στην κανονιστική απόφαση  του Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Χανίων  για τις άδειες του 2018 αλλά και στις προηγούμενες ουδεμία αναφορά γίνεται στις συνθήκες ευζωίας αυτών των ζώων κατά την εργασία τους  , γεγονός που θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην προστασία τους αλλά και στην προστασία της πόλης μας απο τα δυσμενή  και δυσφημιστικά σχόλια των τουριστών .
Θέλουμε να πιστεύουμε , ότι οι αρμόδιες αρχές θα ανταποκριθούν αυτή τη φορά  και θα πάρουν μέτρα συμπεριλαμβανομένης και της Αστυνομικής Διεύθυνσης  Χανίων για  τυχόν  παραβάσεις εκτός λιμανιού  , η δε συμπαθής ομάδα των αμαξάδων , ότι θα κατανοήσει τις προσπάθειές μας αυτές και βεβαίως οτι θα καταδικάσει δημόσια τις πράξεις βίας του συναδέλφου τους κατά του παραπάνω μέλους μας .
Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη
Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας