Καθημερινά πολλοί φιλόζωοι δέχονται φραστικές επιθέσεις επειδή φροντίζουν αδέσποτα.Παρόλο που ο νομοθέτης επιτρέπει τη σίτισή τους,η ελληνική φιλοζωική κουλτούρα αρνείται να δεχτεί ακόμη ότι μπορεί να είναι σύννομο και με τη…βούλα του Κράτους.

Φαίνεται όμως ότι δεν το δέχεται ούτε η λογική ορισμένων αστυνομικών οργάνων,που όμως όταν καλούνται να επιληφθούν ενός περιστατικού είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το νόμο και να μην παραπληροφορούν αφενός αλλά ούτε να ταλαιπωρούν πολίτες αφετέρου.

Είναι η τρίτη καταγγελία που δεχόμαστε την τελευταία εβδομάδα για άγνοια νόμου αστυνομικών της ομάδας “Δίας ” σχετικά με τους νόμους που διέπουν τα ζώα.

Η τελευταία καταγγελία που δεχτήκαμε εχθές από δύο αλλοδαπές φιλόζωες αφορά στη σίτιση των αδέσποτων ζώων.

Οι καταγγέλλουσες προσπάθησαν να ταΐσουν αδέσποτες γάτες στην περιοχή του Ωδείου, στο κέντρο των Χανίων. Περίοικοι επεδίωξαν να τις διώξουν και άρχισαν να τις βρίζουν, λέγοντάς τους ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ταΐζουν αδέσποτα ζώα. Τότε κλήθηκε από αυτούς η αστυνομία και μετέβησαν στο σημείο δυο αστυνομικοί με μηχανές.

Οι εν λόγω αστυνομικοί, αφού έκαναν έλεγχο στα νομιμοποιητικά έγγραφα των δυο κυριών, τους είπαν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ταΐζουν αδέσποτα ζώα και ότι «αφού ενδιαφέρονται, ας τα πάρουν στο σπίτι τους»!

Δυο χρόνια μετά την έκδοση της με αριθμό 1/2013 εγκυκλίου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου ρητά αναφέρεται ότι «η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα δεν παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου 4039/2012, είναι μέσα στο πνεύμα σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στην ζωή», αλλά και μετά από τόσες παρεμβάσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του συλλόγου μας στα Χανιά,αλλά και ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Ν.4235/14 Άρθρο 46 όπου ρητά αναφέρεται ότι

«Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων , την έχουν από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής» θα περίμενε κανείς ότι έχουν ενημερωθεί πλέον τα αρμόδια όργανα ότι η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα όχι μόνο είναι νόμιμη αλλά αποτελεί ηθική μας υποχρέωση.

Σχόλια δε του τύπου «γιατί δεν τα παίρνετε στο σπίτι σας» περιττεύουν, καθώς καθημερινά συμπολίτες μας παραβαίνουν το νόμο εγκαταλείποντας στους δρόμους εκατοντάδες ζώα, η υιοθεσία των οποίων από φιλόζωους είναι προφανώς αδύνατη.
Σημειωτέον δε ότι την ώρα εκείνη μια γάτα γεννούσε, και δεν επιτράπηκε στις ως άνω κυρίες να παρέχουν ούτε σε αυτήν τροφή.

Η  μεροληπτική αλλά και παρά το νόμο συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων είχε ως αποτέλεσμα, οι περίοικοι, θεωρώντας ότι έχουν δίκιο να αντιμάχονται την σίτιση και κατ’ επέκταση το δικαίωμα στην ζωή των αδέσποτων ζώων, να «εξαφανίσουν» τρία νεαρά γατάκια ηλικίας 1,5 μήνα περίπου.

1gatΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Έχοντας διαπιστώσει το εχθρικό προς τα αδέσποτα ζώα κλίμα που δημιουργήθηκε, μία από τις καταγγέλλουσες, πήγε αργά το βράδυ και πάλι στο σημείο εκείνο, προκειμένου να απομακρύνει την γάτα και τα οκτώ νεογέννητα γατάκια. Τότε δέχθηκε και πάλι λεκτική επίθεση από τους περίοικους, ενώ κλήθηκε και πάλι η αστυνομία. Οι αστυνομικοί που μετέβησαν και πάλι δεν εξήγησαν στους περίοικους α.ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα αλλά και ηθική υποχρέωση να φροντίζει τα αδέσποτα ζώα,β.η σίτιση των αδέσποτων ζώων επιτρέπεται από το νόμο και γ.να τους επισημάνει ότι οποιαδήποτε πράξη σε βάρος των ζώων (κακοποίηση, δηλητηρίαση, εξαφάνιση κλπ) απαγορεύεται και τιμωρείται ρητά από την κείμενη νομοθεσία.

Αποτέλεσμα των ως άνω ήταν φυσικά να τρομάξουν τα ζώα και να μην καταστεί δυνατή η απομάκρυνσή τους, με προφανείς τους κινδύνους για την ζωή τους, σε ένα τόσο εχθρικά διακείμενο προς εκείνα περιβάλλον.

Επειδή οι κυρίες θέλουν να εκφράσουν τα παράπονά τους στο Διοικητή του αστυνομικού τμήματος αλλά και στους ίδιους τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, καθώς ο χειρισμός τους ουδόλως βοήθησε προς μια ειρηνική αλλά και προς την προστασία των ζώων λύση,ο σύλλογος μας και η Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία έστειλε επιστολή στο ΑΤ Χανίων όπου αιτείται συνάντηση.

Και το σημαντικότερο..

Αυτές οι συμπεριφορές δεν τιμούν κανέναν μας…

Να επισημάνουμε επίσης ότι πληθαίνουν επίσης και οι περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας από τα αστυνομικά όργανα.

Τελευταία περίπτωση αυτή της Προέδρου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας κας Αναστασίας Βυσσίνου Μπομπολάκη η οποία όταν ανέφερε σε αστυνομικό ότι ο νόμος δεν γράφει αυτά που ισχυρίζεται εκείνος , αυτός κινήθηκε εναντίον της απειλώντας την με μήνυση και προσπάθησε να την κλείσει στο κρατητήριο του Α.Τ. Γαλατά, πράξη που αποσοβήθηκε με την παρέμβαση του Διοικητή του τμήματος.

Για το θέμα αυτό ενημερώθηκε ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης ενώ την Παρασκευή έχει οριστεί συνάντηση της δικηγόρου της, με τον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων.